
De nijl
De nijl is een rivier die door Egypte stroomt.
De nijl is heel belangrijk voor de mensen in Egypte de Nijl overstroomt 1 keer per jaar hij overstroomt tussen Juni en Juli en trekt tussen September en Oktober weer weg. Dat was het natte seizoen daar na gingen ze zaaien op de natte grond. Ze zaaiden Tarwe, Gerst en Linzen. ook planten ze, Knoflook, Sla en Fruitbomen. Dit was het zaaiseizoen. Na een paar maanden konden ze beginnen met oogsten. Ze werkten hart en dan hadden ze genoeg eten voor een maand of 4 dan overstroomd het weer en herhaald zich keer op keer weer.
Moeilijke tijden
Je had ook jaren dat de nijl niet overstroomden dat betekende honger en het land droogde uit. Voor de boeren was het lastig, wand ze konden bijna niet zaaien en hadden dus weinig eten.
En in sommige jaren was er juist te veel water. huizen en stallen gingen kapot en mensen en dieren verdronken, ook dan was er honger in de dorpen.
Dijken, kanalen en vijvers
Boeren bouwden dijken langs hun boerderijen en ze groeven kanalen, zo konden ze het water zelf over hun land verspreiden. Niet te veel en niet te weinig. Ook maakten ze vijvers als dan de nijl overstroomde dan liepen de vijvers vol. ook had een slimme Egyptenaar ontdekt dat als je een gewicht aan de ene kant van een balk hing en een waterzak aan de andere kant, en gooide het dan over akkers precies hoeveel zij wouden.